Informatii Medicale

Investigatii de laborator recomandate in tulburari gastrointestinale

Gastroenterita este o afectiune caracterizata prin inflamatia tractului gastrintestinal ce implica stomacul si intestinal subtire si care se manifesta prin diaree, varsaturi, dureri si crampe abdominale.

Gastroenterita este o afectiune caracterizata prin inflamatia tractului gastrintestinal ce implica stomacul si intestinal subtire si care se manifesta prin diaree, varsaturi, dureri si crampe abdominale. Pe plan mondial, diareea este una din cele mai comune cause de morbiditate și mortalitate la copiii din intreaga lume. Se apreciaza ca aproximativ 5 milioane de copii mor anual prin aceasta boala.

Diareea acuta este definita si prin cauzele care o determina pentru ca de aceasta depinde atat boala propriu-zisa al carei tablou clinic, evoluție si tratament se deruleaza intr-un anumit fel – in stransa relatie cu agentul cauzal. Expresivitatea clinica este complet diferita in funcție de agentul cauzal, neexistand o diaree globala, unica. Agentii infectiosi (virusuri, bacterii, paraziti) sunt de departe cele mai frecvente cauze de episoade sporadice sau endemice de diaree acuta.

Investigatii de laborator din specimen fecal recomandate in tulburari gastrointestinale:

Coprocitograma

Coprocitograma este o analiza foarte utila pentru diagnosticul diferential al diareilor acute, putand fi folosita cu succes şi ca analiză de urgenta. Coprocitograma consta in examinarea microscopica a materiilor fecale dizolvate cu puţin ser fiziologic.

In cazul in care se constata prezenta leucocitelor sau hematiilor, acestea se raporteaza in buletinul de analize ca fiind o coprocitograma pozitiva. Prezenta eventualilor paraziti poate fi observata la efectuarea coprocitogramei, aceştia se raporteaza, de asemenea, in buletinul de analiza.

Metoda: microscopie
Pret: 20 lei
Termen de executie: 1-3 zile

Examenul coproparazitologic

Examenul coproparazitologic este o metoda de lucru utilizata in scopul detectarii si identificarii paraziților intestinali. Graviditatea bolii produse de parazit este condiționata atat de virulenta acestuia, de intensitatea infestarii cat si de capacitatea de aparare a gazdei.

Din interacțiunea dintre mecanismele de agresiune, respectiv de aparare ale celor două categorii de organisme pot aparea fie stari asimptomatice (la așa numiții „purtatori sanatoși”, cu manifestari clinice minore, la organisme imunocompetente), fie forme foarte grave de boala (la organisme imunoincompetente).

Metoda: microscopie
Pret: 10 lei
Termen de executie: 1 zi

Programari

Punct de recoltare BUCURESTI: Spital Grigore Alexandrescu: Bd.Iancu de Hunedoara nr.30-32
Call : 0751 232 453
CONTACTATI-NE!